Loading...

Τι είναι οι γονικοί έλεγχοι;


Οι γονικοί έλεγχοι είναι εργαλεία που επιτρέπουν στους γονείς να διαχειρίζονται τη χρήση του Διαδικτύου από μέρους του παιδιού τους. Οι γονικοί έλεγχοι διατίθενται σε πολλά σχήματα και μεγέθη, αλλά μπορούν να περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως φιλτράρισμα ιστότοπων και περιεχομένου, διαχείριση χρόνου οθόνης και άλλα.

Ορισμένες από τις αγαπημένες συσκευές, εφαρμογές και ιστότοποι του παιδιού σας διαθέτουν ενσωματωμένους γονικούς ελέγχους, αλλά είναι σημαντικό να μάθετε ό,τι μπορούν να κάνουν για να διαπιστώσετε εάν χρειάζεστε μια πιο ισχυρή λύση. Αλλά πρώτα, είναι σημαντικό να σκεφτείτε την ηλικία και το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε σε τι πρέπει να έχει πρόσβαση και σε τι όχι.  

Γιατί είναι σημαντική η ασφάλεια στο Internet για παιδιά;

 

Όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο για παιδιά, μπορεί να αναρωτιέστε εάν είναι εντάξει να επιτρέπετε στο παιδί σας να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία είναι αναμφισβήτητα: σύμφωνα με το Pew Research Center, τα παιδιά ηλικίας από οκτώ έως 12 ετών περνούν περίπου έξι ώρες στο διαδίκτυο κάθε μέρα, ενώ οι έφηβοι περνούν κατά μέσο όρο 9 ώρες στο διαδίκτυο κάθε μέρα. Ακόμα κι αν περιορίσετε την πρόσβαση στο σπίτι, είναι σίγουρο ότι τα παιδιά περνούν χρόνο στο διαδίκτυο στο σχολείο ή στα σπίτια φίλων.

Λαμβάνοντας υπόψιν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το παιδί σας να αποκτήσει πρόσβαση στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να κάνετε στον εαυτό σας συγκεκριμένες ερωτήσεις για να βοηθήσετε το παιδί σας να πλοηγηθεί με ασφάλεια σε αυτόν τον γενναίο νέο κόσμο.

Σε ποια ηλικία πρέπει ένα παιδί να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο;

 

Πριν προχωρήσετε, προσδιορίστε εάν το παιδί σας είναι έτοιμο να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός για να καθορίσετε σε ποια ηλικία θα είναι έτοιμο το παιδί σας για το Διαδίκτυο, αλλά σύμφωνα με το Child Trends , το 41% των παιδιών ηλικίας 3 έως 5 ετών και το 57% των παιδιών ηλικίας 6 έως 11 ετών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο σπίτι. Ακόμα κι αν περιορίζετε την πρόσβαση στο σπίτι, όταν φτάσουν στο νηπιαγωγείο, πιθανόν να αρχίσουν να έχουν πρόσβαση στο σχολείο.

Αλλά επειδή το παιδί σας μπορεί να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το Διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να ερευνήσετε κατάλληλες για την ηλικία του εφαρμογές και ιστότοπους για να κατανοήσετε πότε μπορεί να είναι έτοιμο να τις/τους χρησιμοποιήσει το παιδί σας και για να αξιολογήσετε εάν το παιδί σας είναι αρκετά ώριμο για να το κάνει.

Ευτυχώς, πολλοί ιστότοποι και εφαρμογές, ειδικά ιστότοποι κοινωνικών μέσων, έχουν περιορισμούς ηλικίας που μπορούν να σας βοηθήσουν. Το Facebook, το Instagram, το Tik Tok και το YouTube απαιτούν από τους χρήστες να είναι τουλάχιστον 13 ετών. Αλλά αυτές είναι απλώς οδηγίες: εξαρτάται από εσάς ως γονέας να καθορίσετε εάν ο 13χρονος σας είναι έτοιμος να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές και ιστότοπους.

Εάν αποφασίσετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να δημιουργήσει λογαριασμούς και εφαρμογές ή εάν είναι έτοιμο για δικό του τηλέφωνο ή συσκευή, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να διατηρήσετε την ασφάλειά του.

Πώς μπορώ να διατηρήσω την ασφάλεια του παιδιού μου στο Διαδίκτυο;

 

Μερικές φορές, ακόμα και με τις καλύτερες  προθέσεις, τα παιδιά μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπα με  επικίνδυνους ιστότοπους και περιεχόμενο  χωρίς νόημα, οπότε   καλό είναι να ρυθμίσετε την ασφάλεια στο διαδίκτυο για παιδιά με μερικά δωρεάν εργαλεία σε μερικούς από τους αγαπημένους ιστότοπους, εφαρμογές και συσκευές του παιδιού σας.

  • Γονικοί έλεγχοι iPhone: Περιορίστε συγκεκριμένο περιεχόμενο και εφαρμογές και ορίστε χρονικά όρια χρήσης οθόνης. Εάν το παιδί σας έχει το δικό του iPhone, προσθέστε τη συσκευή του παιδιού σας στην «οικογένειά σας» με τις ρυθμίσεις «Ώρας οθόνης» του τηλεφώνου. Από εκεί, ακόμα και αν μοιράζεστε μια συσκευή, μπορείτε να ορίσετε διάφορα στοιχεία ελέγχου.  

  • Google Family Link (για συσκευές Android): Ορίστε στοιχεία ελέγχου και χρονικά όρια χρήσης οθόνης από τη συσκευή σας. Για να ξεκινήσετε, αναζητήστε το Google Family   Link στο Google Play.

  • Λειτουργία ασφαλείας του YouTube:  Οι αποκλεισμοί ωριμάζουν το   περιεχόμενο. Σε οποιαδήποτε σελίδα YouTube, βρείτε το υποσέλιδο που παραθέτει τις ρυθμίσεις σας. Κάντε κλικ στο κουμπί «Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης» για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία.    

  • Google  Safe Search:   Φιλτράρετε σεξουαλικό περιεχόμενο από τα αποτελέσματα αναζήτησης Google. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις αναζήτησής σας για να το ρυθμίσετε ή ενεργοποιήστε το για όλους τους χρήστες κάτω των 13 ετών μέσω της εφαρμογής Google Family Link.  

  • Ρυθμίσεις απορρήτου κοινωνικού δικτύου:  Κρατήστε τη δραστηριότητα και τα στοιχεία του παιδιού σας διαθέσιμα μόνο στους φίλους του και ελέγχετε τα άτομα που μπορούν να το ακολουθήσουν. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού του παιδιού σας σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο   λογαριασμό  για να αλλάξετε  ποιοι μπορούν να το  βρουν.  

Αυτά τα εργαλεία δεν θα αποκλείσουν κάθε  κακόβουλο ιστότοπο που υπάρχει, επομένως ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να βρείτε μια επιπλέον  λύση γονικού ελέγχου   για να βελτιώσετε την ασφάλεια του παιδιού σας στο διαδίκτυο.

Είναι αποτελεσματικοί οι γονικοί ελέγχοι;

 

Εάν κάνετε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας, είναι σημαντικό να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2019 από το Pew Research Center, το 52% των γονέων χρησιμοποιούν γονικούς ελέγχους για να περιορίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους.

Και υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό: όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα γονικά καθήκοντα και καθοδήγηση, οι γονικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στην ενθάρρυνση υγιών διαδικτυακών συνηθειών στο παιδί σας και στην προστασία του οικιακού δικτύου και των συσκευών σας. Οι γονικοί έλεγχοι μπορούν όχι μόνο να περιορίζουν το χρόνο στην οθόνη και να περιορίζουν το ρητό περιεχόμενο, αλλά και να αποτρέπουν το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και την κλοπή δεδομένων, αποτρέποντας το παιδί σας από την επικίνδυνη διαδικτυακή συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι υπέροχη ιδέα να συνδυάσετε το λογισμικό γονικού ελέγχου και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ώστε να μπορούν να δουλεύουν μαζί για τη διατήρηση της δικής σας ασφάλειας και της ασφάλειας της οικογένειάς σας στο διαδίκτυο. Το McAfee® Total Protection συνδυάζεται με το McAfee ® Safe Family, το οποίο σας παρέχει πολλές από τις δυνατότητες γονικού ελέγχου που έχουμε συζητήσει εδώ, καθώς και το βραβευμένο antivirus για να προστατεύετε το οικιακές συσκευές και το δίκτυο σας.

Αλλά ακόμη και με την αύξηση της προστασίας σας στο σπίτι, κάποια στιγμή, το παιδί σας θα συνδεθεί στο διαδίκτυο από διαφορετική συσκευή ή δίκτυο, ίσως με έναν από τους φίλους του, που δεν έχει εγκαταστήσει τους γονικούς ελέγχους που έχετε εγκαταστήσει εσείς. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η εκπαίδευση.

Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω το παιδί μου σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο για τα παιδιά;

Το κλειδί για την επιτυχία των γονέων στην ψηφιακή εποχή είναι να διατηρήσετε μια ανοιχτή συνομιλία με το παιδί σας και να αφιερώσετε χρόνο για να τους μάθετε τις βασικές συμβουλές ασφάλειας στο Διαδίκτυο, όπως οι δοκιμασμένοι και αληθινοί παρακάτω κανόνες:

  • Μην δίνετε προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο πριν μιλήσετε  στους γονείς σας, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος, της διεύθυνσης, του αριθμού τηλεφώνου και άλλων.    

  • Μην μοιράζεστε τους κωδικούς πρόσβασής σας με κανέναν, ακόμη και με φίλους.    

  • Μην λέτε τίποτα στο διαδίκτυο  που δεν θα λέγατε αυτοπροσώπως και εάν λάβετε μηνύματα ή σχόλια που είναι κακά, ενημερώστε τους γονείς σας.  

  • Μην ανεβάζετε φωτογραφίες και μην κατεβάζετε αρχεία χωρίς να μιλήσετε με τους γονείς σας.    

  • Μην μιλάτε σε κανέναν που δεν γνωρίζετε στο διαδίκτυο και μην συναντάτε κανέναν αυτοπροσώπως που έχετε ήδη γνωρίσει στο διαδίκτυο.    

  • Εάν εντοπίσετε κάτι στο διαδίκτυο που σας κάνει να νιώθετε άβολα, μην το κρύψετε. Συζητήστε με τους γονείς σας σχετικά με το πώς το εντοπίσατε, πώς μπορείτε να το αποφύγετε στο μέλλον και να κάντε ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο.    

Σε ορισμένες περιπτώσεις,   τα παιδιά σας μπορεί   να γνωρίζουν περισσότερα για το στο διαδίκτυο από εσάς, οπότε η διατήρηση ανοικτών γραμμών επικοινωνίας   είναι σημαντική. Όσο πιο ανοιχτοί είστε, τόσο πιο έτοιμα θα είναι να μιλήσουν για τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο, επιτρέποντάς σας να τους παρέχετε καθοδήγηση  ως προς τις καλές συνήθειες.