Loading...

Föräldrakontroll

6 frågor att ställa om ditt barns säkerhet på internet

Vad är föräldrakontroll?


Föräldrakontroll är verktyg som ger föräldrar en möjlighet att hantera barnens internetanvändning. Föräldrakontroll kan se olika ut, men den innehåller ofta funktioner som webbplats- och innehållsfiltrering, skärmtidshantering med mera.

Vissa av ditt barns favoritenheter, -appar och -webbplatser har inbyggda föräldrakontroller, men det är viktigt att ta reda på allt de kan göra för att se om du behöver en mer kraftfull lösning. Men först är det viktigt att ta barnens ålder och mognadsnivå i åtanke när du ska bestämma vad de ska få åtkomst till och inte.  

Varför är det viktigt med internetsäkerhet för barn?

 

När det gäller onlinesäkerhet för barn kanske du frågar dig själv om det är okej att låta barnet ha åtkomst till internet överhuvudtaget. Men statistiken talar sitt tydliga språk: enligt Pew Research Center är barn i åldern 8–12 år ute på internet i ungefär sex timmar varje dag, medan tonåringar i genomsnitt är ute på internet i nio timmar varje dag. Och även om du begränsar åtkomsten hemma, kommer barnen garanterat att vara ute på internet i skolan eller hemma hos kompisar.

Eftersom det finns så många sätt för barnet att ta sig ut på internet, är det viktigt att du ställer dig själv följande frågor för att hjälpa ditt barn att navigera i denna sköna nya värld på ett säkert sätt.

Vid vilken ålder ska barn börja ha åtkomst till internet?

 

Innan du går vidare bör du avgöra om ditt barn är redo att börja använda internet. Det finns ingen magisk siffra som avgör i vilken ålder barn är redo att börja använda internet, men enligt Child Trends använder 41 % av alla barn mellan 3 och 5 år och 57 % av alla barn mellan 6 och 11 år internet hemma. Och när de kommer upp i förskoleåldern kommer de troligtvis att börja använda internet i skolan, även om du begränsar åtkomsten hemma.

Men att barnet kan komma ut på internet behöver inte innebära att det har åtkomst till hela internet. Det är viktigt att läsa på om åldersanpassade appar och webbplatser för att förstå när barnet kan vara redo att använda dem och för att bedöma om barnet är tillräckligt moget för att göra det.

Som tur är har många webbplatser och appar, särskilt för sociala medier, åldersbegränsningar som kan vägleda dig. Facebook, Instagram, Tik Tok och YouTube kräver alla att användarna är minst 13 år. Men det är bara riktlinjer: det är upp till dig som förälder att avgöra om din 13-åring är redo att ha åtkomst till dessa appar och webbplatser.

Om du kommer fram till att barnet är redo att registrera sig för några konton och appar, eller om det är redo för en egen telefon eller enhet, finns det några olika sätt att skydda barnet.

Hur skyddar jag mitt barn på internet?

 

Ibland, även med de bästa avsikter, kan barn stöta på farliga webbplatser och farligt innehåll utan att det är meningen, så det är bra att konfigurera säkerhet på internet för barn med några kostnadsfria verktyg på några av barnets favoritwebbplatser, appar och enheter.

  • Föräldrakontroll för iPhone: Begränsa visst innehåll och vissa appar och ställ in skärmtidsgränser. Om barnet har en egen iPhone lägger du till barnets enhet i ”familjen” med telefonens skärmtidsinställningar. Därifrån kan du ställa in en rad olika kontroller, även om du delar en enhet. 

  • Google Family Link (för Android-enheter): Ställ in kontroller och skärmtidsgränser via fjärrstyrning från din enhet. Sök efter Google Family Link på Google Play för att komma igång.

  • Säkerhetsläge på YouTube: Blockerar vuxet innehåll. Gå till sidfoten där inställningar visas på vilken YouTube-sida som helst. Klicka på knappen ”Begränsat läge” för att aktivera eller inaktivera funktionen.  

  • Google SafeSearch: Filtrerar bort explicit sexuellt innehåll från Googles sökresultat. Kolla in sökinställningarna för att ställa in den, eller slå på den för alla användare som är under 13 år via appen Google Family Link. 

  • Sekretessinställningar för sociala nätverk: Visa barnets aktiviteter och information för endast vännerna och kontrollera vem som kan följa dem. Kolla in inställningarna för barnets konto på sociala nätverk för att ändra vem som kan hitta barnet. 

De här verktygen blockerar inte alla skadliga webbplatser som finns, så du kanske bör överväga att hitta ytterligare en lösning för föräldrakontroll för att öka barnets säkerhet på internet.

Är föräldrakontroll effektivt?

 

Det är viktigt att veta att du inte är ensam om att ställa dig den frågan. Enligt en studie från Pew Research Center som gjordes 2019 använder 52 % av alla föräldrar föräldrakontroll för att begränsa åtkomst till vissa webbplatser.

Och det finns goda skäl till det: när föräldrakontroll används som ett komplement till föräldraskap och vägledning kan föräldrakontroll hjälpa till att ge barn sunda internetvanor och skydda nätverket i hemmet och enheterna. Föräldrakontroll begränsar inte bara skärmtiden och filtrerar bort olämpligt innehåll, utan kan också hjälpa till att förhindra internetbrottslighet och stöld av data genom att styra bort barnet från riskabla internetbeteenden som kan leda till intrång.

Det är därför det är en god idé att överväga att skaffa föräldrakontroll och programvara för internetsäkerhet i ett paket, så att de kan jobba tillsammans för att skydda dig och din familj online. McAfee® Total Protection innehåller McAfee® Safe Family, vilket ger dig många av de föräldrakontrollsfunktioner som vi har pratat om här, samt prisbelönt antivirus som hjälper dig att skydda enheterna och nätverket i hemmet.

Men även om du förstärker skyddet hemma kommer barnet vid något tillfället att gå ut på internet på en annan enhet eller i ett annat nätverk, kanske tillsammans med någon kompis, där föräldrakontroll inte är inställt. Det är där kunskap kommer in i bilden.

Hur kan jag lära mitt barn om internetsäkerhet för barn?

Nyckeln till ett lyckat föräldraskap i den digitala tidsåldern är att ha ett ständigt pågående öppet samtal med ditt barn och att ta dig tid att lära barnet viktiga saker om säkerhet på internet, som de beprövade reglerna nedan: 

  • Lämna inte ut någon personlig information på internet innan du har pratat med dina föräldrar, inklusive namn, adress, telefonnummer med mera.  

  • Dela inte dina lösenord med någon, inte ens med kompisar.  

  • Säg inte saker på internet som du inte skulle säga öga mot öga, och berätta för dina föräldrar om du får taskiga meddelanden eller kommentarer.  

  • Ladda inte upp några foton och hämta inte några filer utan att prata med dina föräldrar.  

  • Prata inte med någon du inte känner på internet, och träffa inte någon som du har träffat på internet.  

  • Om du stöter på något på internet som gör dig obekväm, håll det inte hemligt. Prata med dina föräldrar om hur du stötte på det och hur du kan undvika det i framtiden, och ställ frågor om innehållet om du undrar över något.  

I vissa fall kanske dina barn vet mer om internet än du, så det är viktigt att hålla kommunikationskanalerna öppna. Ju öppnare du är, desto mer beredda kommer de att vara att prata om sina aktiviteter på nätet, vilket gör att du kan vägleda dem mot goda vanor.